sobota, 28 stycznia 2012

I znowu coś słodkiego:-)

Popełniłam dziś ulubione rurki mojej rodzinki. Na zdjęciu został tylko jeden półmisek, bo drugi powędrował do szwagra:-)



Ciasto
3 szkl. mąki
kostka margaryny "Kasi"
szklanka gęstej kwaśnej śmietany
Zagnieść, wałkować cieniutko, kroić radełkiem paski, owijać rurki. Piec do zrumienienia w temp. ok. 190 st. (ok. 20min)
Krem:
1/2 l mleka
mały budyń waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3/4 szkl cukru
mały cukier waniliowy
3 żółtka
Ugotować budyń, wystudzić.
Utrzeć kostkę (250g) masła, dodawać stopniowo zimny budyń.
Szprycką lub rękawem napełniać rurki. Posypać cukrem pudrem.
Z tego przepisu wychodzi ok. 60 rurek.
Rurki można też nadziewać gotowym kremem karpatkowym, bitą śmietaną.

2 komentarze:

  1. pyszne te rurki , ja ide na łatwizne i robie z gotowego ciasta francuskiego ;D

    OdpowiedzUsuń